Ápolás


Kezdjük az elején: a kiskutyával amit hazaviszünk, még nincs sok dolgunk, már ami a szőrápolást illeti. A kölyökszőr jó minőségű és nehezen filcesedik.

De 3 hónapos kor után, már rendszeresnek kell lennie a fésülködésnek. Jó ha már az egész pici kutyust is hozzászoktatjuk a napi fésülködéshez, ez a művelet ne legyen több 5-6 percnél. Eleinte csak puha kefével keféljük át a szőrt, hogy ne legyen kellemetlen élménye a fésülésről a kutyánknak, később már kell egy úgy nevezett tükröskefe és egy fém fésű is, hogy ellenőrízni tudjuk tényleg csomómentesre kifésültük-e a kutyát. Ha így teszünk a kutyusunk hamar hozzá szokik a fésüléshez, és a felnőtt kutyánál sem lesz gond a fésülés.


A későbbiekben elég ha hetente alaposan átfésüljük a szőrt. Arra mindíg nagyon figyeljünk oda, hogy a szőr a bőrig ki legyen bontva, ne csak a felületet keféljük át rendszeresen.

Gyakran előfordul, hogy a kutyus úgy néz ki, mintha szépen ki lenne kefélve, de a szőrtövében csupa csomó, ezeket a csomókat szinte lehetetlen kibontani, és ekkor nagyon rövidre le kell nyírni a szőrt, mert a csomós szőrtakaró különböző bőrproblémákhoz, betegségekhez vezethet.

Nagyon fontos, hogy fürdetés előtt jól kifésüljük a kutyát, egy csomó se legyen benne, mert a fürdetéstől jobban befilcesedik a csomós szőr.Fürdetésnél, mindíg jó minőségű, a szőrtipusnak megfelelő sampont használjunk, és azt is hígitsuk fel vizzel, ezzel fürdessük meg a kutyát. Ne fürdessük sűrűn a kutyát , csak ha nagyon muszály, nem tesz jót sem a bőrnek, sem a szőrnek!

Fontos, hogy a kutyát mindaddig huzatmentes helyen tartsuk, amíg a bundája teljesen meg nem szárad.
A szem környéke

 • Rendszeresen tisztítsuk a szem környékét, távolítsuk el a rászáradt váladékokat. Erre jó hatékonyságú szereket lehet kapni állatpatikákban, jobb pet shopokban.
 • Enyhe víztiszta váladékozás nem jelent rendellenességet, de néhány fajtánál a szem jellegzetes elhelyezkedése erős könnyezést vált ki, mely elszínezi a szem környéki szőrzetet. A csipákat puha vattával távolítsuk el mindkét szemhez külön-külön vattacsomót használva.


A száj és környéke

 • A táplálkozásnál a maradék sok esetben ráragad a pofa és téjékának szőrzetére. Erről a területről és a bajusz, szakáll szőrzetéről távolítsuk el a táplálék maradékait. A hosszú szőrű kutyákon ez a probléma a nyak alsó vonalának szőrzeténél is fennáll.
 • Lógó fülű kutyáknál használjunk speciális etetőedényt és/vagy kössük fel a fülét az etetetés alkalmával.
 • Fog- és ínyápolás. Kutyáinknál - főleg a házikosztot, konzervet, lágy eleséget fogyasztó kedvenceinknél- a foglepedék képződés és az ezt követő fogkőlerakódás súlyos gondokat okozhat, mert ennek egyenes következménye a fogínygyulladás és a fogíny sorvadása, ami a fogak elvesztését is okozhatja. Megelőzéseként etessünk száraz tápot és használjunk fog és ínyerősítő táplálék-kiegészítőket, műcsontot, rágcsákat. A már kialakult lepedék eltávolítására használhatunk speciális táplálék-kiegészítőket. A foglepedék képződésére hajlamosító táplálék etetése mellett használjunk legalább hetente egyszer kutyafogkrémet. Erre a célra kifejlesztett fogkrémek és fogkefék is kaphatóak már a szaküzletekben. 


A fül és környéke

 • A fül környékéről a fajtastandardnak megfelelően, a fül belsejéből mindig távolítsuk el a szőrzetet.
 • A fül belsejéből a szőrzet eltávolítása után ellenőrizzük, hogy a külső hallójárat bőre rózsaszínű, tiszta és nem kellemetlen szagú-e. A lógó fülű kutyáknál gyakoribb a befülledés, ami a külső hallójárat gyulladását okozhatja.
 • A fülpucolást általában elég havonta elvégezni. A fül belsejéből növő szőrszálak eltávolítása után fültisztító folyadékot cseppentünk bele. Nem hagyjuk, hogy a kutya azonnal megrázza a fejét. Jól elmasszírozzuk a becsöppentett szert, úgy hogy a cuppogjon. A fölösleges folyadékot a kutya magától kirázza. A maradékot puha vattával letöröljük.
 • A "lógó fülű" és hosszú szőrű fajtáknál kajamaradék szőrberagadása is gond lehet. Spánieleknek, uszkároknak speciálisan kialakított etetőtálak vásárolhatók egyedi praktikák is léteznek e probléma kiküszöbölésére. 


Hónalj és combbelsők

 • Csomók és toklászok egyik ideális lelőhelye. Ezeket a testtájakat úgy a legkönnyebb rendbe tenni, ha az állatot az oldalára fektetjük (ez néha két embert kíván). Itt említem meg, hogy minél csomósabb egy kutya, a toklászok annál több helyet találnak maguknak a befúródásra. S a csomók minél keményebbek, annál jobban nyomják a toklászokat a sebbe.
 • A lágyéktájék viszonylag ritka szőrzetében még a fekete kutyáknál is észrevehetjük, ha van bolhájuk. A bolhák a galandférgek köztigazdái, ezért különösen fontos a védekezés.


Végbél és nemiszervek tájéka

 • Az állat rendszeres élettani folyamatai miatt ezeken a területeken gyakrabban csapzódik össze a szőr. Állapota jelzés értékű: megtudhatjuk, hogy rendben van-e kutyánk emésztése, ürít-e féregízeket, nincs-e megtelve a bűzmirigye. Szukáknál követhetjük a tüzelés meglétét, menetét. Kanoknál a herék és a combbelső közti szőr ápolatlansága miatt befülledhet a bőr.
 • A simaszőrű kutyák kivételével ajánlott kinyírni e tájék szőrzetét. Így azt is megelőzhetjük, hogy a bélsár beleragadjon a szőrzetbe.


Mancsok
 • A talppárnák közti szőröket általában kinyírjuk, mert sok fajtánál csomósodásra hajlamosak. Lakásban tartott kutyáknál a tisztaság megőrzése miatt is ajánlatos. Kinti kutyáknál azokban az esetekben hagyjuk meg, ha csomósodásra nem hajlamos illetve télen, hogy a hó ne tudjon a talppárnák közé tapadni. Ezekben az esetekben csak a szőrök hosszát rövidítjük a talppárnákig.
 • Ha már összecsomósodott a szőr a talppárnák közt, feltétlenül távolítsuk el.
 • Télen a sózott utcák okozta kimaródás ellen mancsvédő viasszal vagy kutyacipővel védekezhetünk.
 • A lábujjak közeit is alaposan vizsgáljuk meg. Itt is előfordulhatnak csomók. Toklász szezonban pedig előszeretettel bújnak meg az egérárpa termései a lábujjak találkozásánál.
 • Ellenőrizzük a karmok állapotát, ha túlnőtt a talppárnákon, vágjuk le őket. A fűkörmökről se feledkezzünk meg! Az elhanyagolt karmok sok kellemetlenséget, fájdalmat okozhatnak kedvencünknek (visszanő a talppárnába, elferdíti az ujjakat stb.). Ezt bízzuk mindig szakértőre, mert a karmok szakszerűtlen levágása vérzést okozhat.

Egy-egy ilyen tüzetesebb vizsgálat során vehetjük észre a külső élősködőket, kullancsokat, bolhákat és az esetleges bőrelváltozásokat, sérüléseket. Szeretném felhívni a figyelmet, hogy a kullancsok és bolhák elleni védekezést komolyan kell venni, mert hazánkban egyre több a borelliózissal és Lyme-kórral fertőzött kullancs és a bolhák is többféle megbetegedést okozhatnak. A külső élősködők nem csak szezonálisan fordulnak elő, téli séta folyamán is összeszedhetjük őket!

A fürdetéssel kapcsolatban azt javaslom, hogy olyan ritkán tegyük, amilyen ritkán csak lehet és olyan gyakran, amilyen gyakran csak muszáj. Ezt azért javaslom, mert a kutyák betegségek elleni védekezőképességének az első számú fegyvere a bőre. A kutya bőrének sav- és zsírköpenye nagyon fontos tényező az egészség megtartásában. Ne távolítsuk el, ha nem nagyon szükséges! Persze vízzel bármikor lemoshatjuk a kutyát, ha pedig fürdetni akarjuk, akkor körültekintően válasszuk ki a bőr- és szőrtípusának megfelelő sampont.

Ha kedvencünk kibírta a fenti tortúrát, mindig jutalmazzuk meg! Így legközelebb is könnyebben viseli el a kutyakozmetikával járó megpróbáltatásokat. A dicsérő szavak, a simogatások a legfontosabbak, így a kutya is tudni fogja, hogy megszépült, új külsőt kapott és az egészségéért is történt mindez.

Négylábú társainkkal minden nap foglalkozunk, megpaskoljuk, netán megdögönyözzük, játsszunk vele. Mennyivel kellemesebb egy ápolt, egészséges kutyát megsimogatni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése